Vlada: Fina će osnovati jedinstveni registar računa i određivati red plaćanja

Bez autora
Jul 01 2010

U sklopu Plana s današnje sjednice Vlade u saborsku proceduru poslan je set zakona koji bi trebao riješiti problem nelikvidnosti. To su Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, prijedlog ovršnog zakona i javnim ovršiteljima te izmjene i dopune Zakona o sudskom registru. Ovrhe na novčanim sredstvima će provoditi Fina, obračunavat će kamate te slati naloge bankama u kojima ovršnik ima otvorene račune. Do zadnje kapi krvi bankarski sektor se borio da se ova odredba ne uvrsti u zakon. Dužnici više neće moći izbjegavati plaćanje računa oročavanjem sredstava u bankama. Fina će voditi jedinstveni registar računa, podatke o štednim ugovorima i računima te će određivati red plaćanja. Ovaj jedinstveni registar je ključ rješenja problema. Vlada nije ranije reagirala jer je trebalo riješiti niz preduvjeta provedbe ovog seta zakona.

Vlada: Fina će osnovati jedinstveni registar računa i određivati red plaćanjaU sklopu Plana s današnje sjednice Vlade u saborsku proceduru poslan je set zakona koji bi trebao riješiti problem nelikvidnosti.

To su Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, prijedlog ovršnog zakona i javnim ovršiteljima te izmjene i dopune Zakona o sudskom registru.

''Ovrhe na novčanim sredstvima će provoditi Fina, obračunavat će kamate te slati naloge bankama u kojima ovršnik ima otvorene račune'', objasnio je ministar Šuker.

Do zadnje kapi krvi bankarski sektor se borio da se ova odredba ne uvrsti u zakon, podijelio je s javnošću Šuker pa dodao da dužnici više neće moći izbjegavati plaćanje računa oročavanjem sredstava u bankama.

Fina će voditi jedinstveni registar računa, podatke o štednim ugovorima i računima te će određivati red plaćanja.

''Mislim da je ovaj jedinstveni registar ključ rješenja problema'', zaključio je Šuker, pa dodao da Vlada nije ranije reagirala jer je, kako se pravda ministar, trebalo riješiti niz preduvjeta provedbe ovog seta zakona.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, u čiji se resor današnja sjednica Vlade najviše dirala kroz čak osam zakona, objasnio je da će novim ovršnim zakonom biti spriječeno odgađanje plaćanje obveza. Moguće će biti odlaganje izvršenja ovrhe tek uz polaganje jamčevine. Zakon o javnim ovršiteljima uvodi novu instituciju javnih ovršitelja, a na svakih 80 tisuća stanovnika bit će imenovana minimalno dva javna ovršitelja, pojasnio je Šimonović. Osnovat će se i javnoovršiteljska komora.

Izmjenama Zakona o sudskom registru uvedena je obveza upisa svih društava s ograničenom odgovornošću u registar, pri čemu će biti omogućeno dobiti popis svih tvrtki pojedinog vlasnika uz upotrebu OIB-a. Pri osnivanju tvrtke osnivač će morati priložiti izjavu o plaćenim obvezama.

''Time će biti onemogućeno osnivanje nove tvrtke kako bi se izbjeglo plaćanje stvorenih obveza, a poštovat će se pravna praksa EU-a'', istaknuo je Šimonović pa naglasio da je ovo 'kompromisno rješenje'.

U sklopu Programa gospodarskog oporavka snižene su koncesijske naknade za gospodarsko korištenje voda. Tako će naknada za koncesije za zahvaćanje izvorskih, mineralnih i termomineralnih voda iznositi 40 kuna po prostornom metru, a prije se obračunavala se na ukupne prihode i to u iznosu od 2,5 posto. Država će ovom uredbom izgubiti 10,7 milijuna kuna odnosno gospodarstvenici će biti rasterećeni za 44 posto. Za korištenje voda za uzgoj ribe naknade će se smanjiti za 37 posto, odnosno za 500 tisuća kuna. Prema prijedlogu Uredbe ukupni prihod od naknada za koncesiju voda tako će se u odnosu na 2008. smanjiti za 12 milijuna kuna, odnosno 23,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik